Ekholmintien päiväkoti Kouvolasta on ehdolla Euroopan komission #BeActive Education Awards -pääpalkinnon saajaksi.

Kouvolalainen Ekholmintien päiväkoti valittiin Vuoden 2016 Ilo kasvaa liikkuen -varhaiskasvatusyksiköksi. Nyt Ekholmintien päiväkoti on valittu kolmen finalistin joukkoon Euroopan komission #BeActive Education Awards -pääpalkinnon saajaksi. Muut finalistit ovat Liikuma Kutsuv Kool (Viron Liikkuva koulu -ohjelma) ja Turnverein 1899 Gengenbach e.V. Saksasta. Tunnustuksella komissio haluaa tuoda esille koulutussektorin hyviä kansallisia käytäntöjä liikkumisen edistämiseksi eri puolilla Eurooppaa.

– Olemme innossamme ja ylpeitä tästä finaalipaikasta. Tämä on upea asia koko kaupungille, kertoo Ekholmintien varhaiskasvatusyksikön johtaja Tarja Hairo.

Kouvolan kaupungissa liikunnalliseen varhaiskasvatukseen on panostettu. Kouvolan päiväkodeissa jokaisessa ryhmässä on muuveri, joka pitää huolta lasten liikkumisen edistämisestä omassa ryhmässään. Lisäksi jokaisessa yksikössä on verkostomuuveri, joka osallistuu alueensa verkostotapaamisiin, jakaa oman yksikkönsä hyviä käytänteitä ja on aktiivisesti mukana kehittämässä alueensa sekä yksikkönsä liikkumiskäytäntöjä. Ekholmintien päiväkodin verkostomuuveri on Sanna Rantoja-Hämäläinen.

Ekholmintien päiväkoti lähti vuonna 2013 mukaan Ilo kasvaa liikkuen -ohjelmaan. Lisäksi päiväkoti on Vihreän lipun ja Luonto- ja ympäristöpäiväkoti, joten luonto ja liikunta ovat osa normaalia arkea. Arkeen kuuluvat niin aamujumpat, toiminnalliset siirtymiset kuin kokonaisvaltaisesti terveelliset elämäntavat.

Pienillä muutoksilla ja hyvällä suunnittelulla päivistä saadaan lapsille aktiivisempia.

– Esimerkiksi kaikki lapset eivät nuku pitkiä päiväunia, joten olemme lisänneet arkeen keskipäivän ulkoilun. Klo 13 alkaen ulkona on aina työntekijä, joten lapset pääsevät ulos leikkimään.

Lisäksi on sovittu, että jokainen ryhmä poistuu päiväkodin pihalta johonkin toiseen ympäristöön vähintään kerran viikossa.

Ekholmintien päiväkoti on saanut ehdokkuudestaan todella paljon onnitteluja, ja lehdistö on ollut kiinnostunut. Myös vanhemmat ja henkilökunta ovat ottaneet ehdokkuuden ilolla vastaan. Ehdokkuus on antanutkin koko päiväkodille lisää intoa kehittää toimintaa.

­– Kyllä tämä buustaa vielä enemmän siihen, että mitä olemme tehneet, on ollut oikein. Se, että joku huomaa, antaa lisävirtaa työhön.

­­Hairo ja Rantoja-Hämäläinen lähtevät torstaina 17.10. Budapestiin, jossa on kaksi päivää ohjelmaa ja työpajoja. #BeActive Education -palkinnon saaja nimetään perjantai-iltana juhlagaalassa.

– Viime vuoden voittajalta, Jyrängön koululta, annettiin vinkiksi, että nauttikaa. Tämä on ”Once in a lifetime” -tilaisuus, eikä kannata ruveta pönöttämään, Hairo nauraa.

 

#BeActive-palkinto on osa 23.–30.9.2019 vietettyä Euroopan urheiluviikkoa, joka on Euroopan komission aloite liikunnan lisäämiseksi Euroopassa.

Voittajaksi Budapestissa 18.10.2019 palkittiin Viron Liikuma Kutsuv Kool -ohjelma. Kouvolan kaupunki sai 2 500 € tunnustuksen #beactive työstä liikunnallisen elämäntavan edistämisestä Ekholmintien päiväkodissa.

Jokaisella lapsella tulee olla päivittäinen mahdollisuus liikkumiseen ja liikkumisen iloon

Valtakunnallisen Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelman tavoitteena on mahdollistaa jokaiselle lapselle päivittäinen mahdollisuus liikkumiseen ja liikkumisen iloon aktiivisessa toimintaympäristössä. Ohjelma on rakennettu yhteistyössä laajan asiantuntijaverkoston kanssa.

Copyright 2018 © LIKES. All Rights Reserved