Määrittelemätön

Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelma järjestää vuonna 2022 kolme webinaaria. Jokaiseen webinaariin ilmoittaudutaan erikseen. Mikäli webinaarin ajankohta ei sovi, voit tilata itsellesi ilmoittautumislomakkeella webinaarin tallenteen.

17.3.2022 klo 12.30–13.30 Varhaiskasvatuksen ja kodin yhteistyö perheiden hyvinvoinnin tukena

Vuoden 2022 ensimmäisessä Liikkuva varhaiskasvatus -webinaarissa ollaan kodin ja varhaiskasvatuksen yhteistyön äärellä. Merja Korhonen Vanhempainliitosta johdattelee aiheeseen, minkä jälkeen kuullaan muutamia käytännön esimerkkejä liikkumista ja hyvinvointia tukevasta yhteistyöstä.

  • Hyvä kodin ja varhaiskasvatuksen yhteistyö tukee lasten kasvua ja oppimista. Toimivan yhteistyön myötä on mahdollista lisätä lasten ja perheiden hyvinvointia ja liikunnallista elämäntapaa.
  • Kirkkonummiseikkailu on maksuton perheille suunnattu seikkailu, joka kokoaa yhteen tietoa retkikohteista ympäri Kirkkonummea. Seikkailu on toteutettu laaja-alaisessa yhteistyössä kunnan eri toimijoiden sekä lasten ja heidän huoltajiensa kanssa.
  • Espoolaisessa Mainingin päiväkodissa perheiden osallisuus on sydämen asia. Yhteiseen liikkumiseen on kannustettu muun muassa ikkunatehtävillä sekä liikuntakassien ja erilaisten tapahtumien avulla.

Webinaarin järjestävät yhdessä Liikkuva varhaiskasvatus ja Liikkuva perhe -ohjelmat.

Puhujat:

Merja Korhonen, varhaiskasvatuksen asiantuntija, Vanhempainliitto
Essi Kaipainen, koordinaattori, Liiku mun kanssa -hanke, Kirkkonummi
Riitta Zitting, varhaiskasvatusyksikön johtaja, Espoon kaupunki

Katso webinaarin tallenne

17.5.2022 klo 12.30–13.30 Piilon työkalut käyttöön

Piilo-tutkimushankkeessa kehitettiin työkaluja varhaiskasvatuksen henkilöstölle. Työkalujen avulla voidaan nostaa esiin lasten osaaminen ja vahvuudet sekä heidän tarpeitaan. Lasten omien liikuntaan liittyvien käsitysten ja kokemusten kuulemiseksi kehitettiin kuva-avusteinen haastattelumenetelmä. Motoristen taitojen laatukriteerit -lomake on tarkoitettu lasten motoristen taitojen havainnoinnin ja taitojen opettamisen tueksi. Little DCDQ-FI -mittaria voidaan käyttää puheeksi ottamisen välineenä ja tiedonkeruun apuna arvioitaessa lapsen arjessa selviytymiseen liittyviä motorisia taitoja. Webinaarissa käydään käytännönläheisesti läpi työkalujen käyttötavat. Miten työkalujen avulla saatuja tietoja voidaan hyödyntää varhaiskasvatuksen toiminnassa?

Puhujat:

Tuija Tammelin, tutkimusjohtaja, Likes, Jyväskylän ammattikorkeakoulu
Donna Niemistö, tutkijatohtori, Liikuntatieteellinen tiedekunta, Jyväskylän yliopisto
Anette Mehtälä, tutkimuskoordinaattori, Likes, Jyväskylän ammattikorkeakoulu
Piritta Asunta, tutkija, Likes, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Katso webinaarin tallenne

1.9.2022 klo 12.30–13.30 Valmiita vinkkejä liikkuvaan arkeen

Kaipaatko valmiita vinkkejä ja materiaaleja liikkuvaan varhaiskasvatuksen arkeen? Webinaarissa esitellään valmiiden materiaalien kautta konkreettisia vinkkejä liikkumisen lisäämiseen niin sisällä kuin ulkonakin.

Webinaarissa tutustutaan tarkemmin:

  • Hoksausboksi-materiaalipakettiin.
  • Ilo kasvaa ulkona -hankkeen tuottamiin materiaaleihin, jotka innostavat varhaiskasvatuksen sekä esi- ja alkuopetuksen ryhmiä lähiluontoon toimimaan.
  • Liikunnan aluejärjestöjen Jekku-jänö-materiaaleihin, jotka tukevat lasten motoristen taitojen kehitystä ja vauhdikkaan liikkeen lisäämistä varhaiskasvatuspäivään. 
  • Vapaasti verkossa ladattaviin erilaisiin liikuntakortteihin ja muihin liikuntaan aktivoiviin materiaaleihin. 

Puhujat:

Virpi Koivula , asiantuntija, Lisää liikettä -hanke
Tuuli Tiainen, varhaiskasvatuksen kehittäjä, fysioterapeutti, Lasten liikunnan tuki ry
Tuija Laitinen, lastentoiminnan suunnittelija, Suomen Latu
Anna Puurunen, koordinaattori, Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelma

Ilmoittaudu webinaariin Lyytissä

11.10.2022 klo 13.00–14.15 Etukeno-verkkotapahtuma Kone älä hyydy 

Liikkuva aikuinen -ohjelman kanssa yhteistyössä järjestettävä webinaari pureutuu varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen työntekijöiden kuormittumiseen ja palautumiseen. Jakso on suunnattu varhaiskasvatuksen, perusopetuksen, kuntien sivistystoimen sekä kuntayhtymien johdolle, kaikille alalla työskenteleville sekä aiheesta kiinnostuneille.

Puhujat: 

Urheilulääkäri, terveysjohtaja Pippa Laukka alustaa otsikolla Energiaa palautumisesta.
​Studiossa aiheesta ovat keskustelemassa:
Työelämäasiantuntija Merja Hyvärinen, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Hyvinvointijohtaja Matti Kettunen, Asikkalan kunta
Opetustoimenjohtaja Mari Routti, Lappeenrannan kaupunki
​Organisaatiopsykologi ja yrittäjä Jaakko Sahimaa

Ilmoittaudu webinaariin

Jokaisella lapsella tulee olla päivittäinen mahdollisuus liikkumiseen ja liikkumisen iloon

Valtakunnallisen Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelman tavoitteena on, että jokaisella lapsella on päivittäin mahdollisuus liikkumiseen ja liikkumisen iloon. Ohjelma on rakennettu yhteistyössä laajan asiantuntijaverkoston kanssa.

Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelma on yksi valtakunnallisista liikunnan edistämisohjelmista eli Liikkuvat-ohjelmista. Ohjelmien avulla edistetään liikunnallista elämäntapaa eri ikä- ja väestöryhmissä.

Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelman strategisesta johtamisesta vastaavat opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus. Ohjelmaa koordinoi Likes Jyväskylän ammattikorkeakoulussa.

Copyright 2018 © LIKES. All Rights Reserved
FIN | SWE