Lapsen kokonaisvaltaisen kehityksen tukeminen edellyttää yhteistyötä vanhempien ja varhaiskasvatushenkilöstön välillä, sekä yhteistyötä sosiaali- ja terveydenhuollon kanssa.

Kuntien tekniset toimijat vastaavat piha- ja aluesuunnittelusta, eli mahdollistavat lapsille liikkumiseen soveltuvia paikkoja. Liikuntaa järjestävät tahot ovat merkittäviä lasten liikuttajia ja poliittisilla päättäjillä on mahdollisuus tehdä päätöksiä, joilla edistetään lasten terveyttä ja hyvinvointia. Koko kylän yhteistyötä tarvitaan!

Miten tavoitteisiin päästään?

  • Tehdäänkö kunnassanne yhteistyötä liikunnan edistämiseksi? Onko yhteistyölle luotu selkeitä rakenteita tai vaikuttamisen paikkoja?

Jaa oma ideasi

WaLaPeLi- hanke järjesti ison liikuntatatapahtuman syksyllä 2018 Varkauden liikuntatalolla yli 5- vuotiaille lapsille. Mukana olivat sekä yksityiset että kunnalliset päiväkodit. Urheiluseurat järjestivät neljä eri liikuntapistettä lasten liikuttamiseksi. Liikunnallisen aamupäivän aikana liikkumassa oli yhteensä n. 200 lasta.Liikuntapäivää uutisoitiin paikallislehdessä sekä kaupungin omilla facebook-sivuilla.

Varhaiskasvatus ja urheiluseurat ovat tehneet tiivistä yhteistyötä koko hankkeen ajan. Huhtikuun 2018 alusta juhannukseen saakka WJK Juniorit ja Varkauden Tarmo järjestivät jokaiseen päiväkotiin liikuntatuokioita viikoittain. Päiväkotien henkilöstö oli mukana ohjaamassa ja innostamassa lapsia liikkumaan. Elokuun alkupuolella vastaavat liikuntatuokiot järjestettiin Varkauden KenttäVeikkojen puolesta. Jokainen päiväkoti pääsi kokeilemaan yleisurheilua kaksi kertaa. Lokakuussa järjestettiin yhdessä jääurheilun kanssa luistelukäynnit jäähallille.Jalkapalloseuran kautta saimme kaikille päiväkodeille lisää jalkapalloja.

Turun kaupunki mahdollistaa koko varhaiskasvatukselle unelmien liikuntasyyskuun innostamalla ja ideoimalla varhaiskasvatukselle yhteistä teemaa heti toimintakauden alkuun.

Meillä oli upea "Leijuvat leikkivarjot" -tapahtuma koulun kentällä, johon saimme mukaan myös koulun ekaluokkalaiset.

Haalimme kentälle kolme suurta leikkivarjoa sekä värikkäitä huiveja. Ryhmät kiersivät pisteeltä toiselle. Jokaisella varjolla oli oma leikki. Popcornikone, karuselli sekä leijuva leikkivarjo. Huivien kanssa tanssittiin musiikin tahdissa. 

Ylhäältäpäin kuvattuna kenttä oli ihanan värikäs ja lapset innostuivat uudestaan joka pisteellä.

Olemme viimeiset 4 vuotta järjestäneet päiväkodin Unelmien liikuntapäivän hieman eri kokoonpanoilla.

Ensimmäisenä vuonna osa ryhmistä varasi Unelmien liikuntaviikolle HLU:n kautta lajikokeiluja. Lajikokeilujen pitäjät tulevat eri urheiluseuroista ohjaamaan oman toimintansa mukaista ohjattua liikuntaa. Järjestimme myös iltapäivällä lapsille ja perheille yhteisen liikkumistapahtuman, jossa oli erilaisia pisteitä sekä muun muassa Nallepaini-demoja ja pariakrobatiaa.

Kaksi seuraavaa vuotta Ilves jalkapallo järjesti ison jalkapallotapahtuman läheisellä kentällä, jossa kaikki päiväkodin lapset pääsivät liikkumaan erilaisilla rasteilla. Alle 3-vuotiaille päiväkodin työntekijät järjestivät omaa liikunnallista toimintaa, muun muassa Supervoima-hippaa.

Vuonna 2019 teimme yhteistyötä Varalan Urheiluopiston ja Ilves jalkapallon kanssa, ja järjestimme liikkumistapahtuman 300 lapselle läheisellä kentällä. Alle 3-vuotiaille päiväkodin henkilöstö järjesti omaa liikunnallista ohjelmaa.  

Valkean ruusun päiväkoti oli mukana Ikaalisten varhaiskasvatuksen Tanssipiknik-tapahtumassa. Tapahtuma järjestettiin jo toisen kerran. Hanketyöntekijämme on koulutukseltaan tanssinopettaja ja hän on miettinyt sopivan musiikin ja tehnyt siihen koreografian, joka sopii vauvasta vaariin, kaiken ikäisille. Tanssi opetetaan ensin kaikkien ryhmien liikuntavastaaville ja he opettavat eteenpäin.

Tanssipiknik-päivänä kaikki varhaiskasvatusyksiköt ovat kokoontuneet kentälle tanssimaan yhdessä sekä nauttimaan piknik-eväitä. Mukaan on kutsuttu myös lähialueiden ikäihmisiä sekä kotihoidossa olevia lapsia vanhempineen. Tilaisuus on siis kaikille avoin.

Tanssipiknik on oikea hyvän mielen tapahtuma ja kaikilla on hymy huulilla! 

Walapeli-hankkeen myötä olemme saaneet päiväkodille mukavasti yhteistyötä paikallisten urheiluseurojen kanssa. Näin lapsille on saatu tarjottua yleisurheilua, jalkapalloa, sählyä ja luistelua /jääpalloa. Jokunen lapsi on jo innostunut näiden lajikokeilujen kautta aloittamaan liikuntaharrastuksen. Syksyllä 2018 hankkeen myötä toteutettiin iso liikuntatapahtuma esiopetus- ja viskari-ikäisille yhteistyössä samojen urheiluseurojen kanssa.

Kuinka monesta roolista itsesi löydät?

Sarat (monivammaisten lasten kuntouttava erityisryhmä): Ryhmässä työskentelee sairaanhoitaja. Ryhmä tekee paljon yhteistyötä eri terapeuttien kanssa, samoin varhaiskasvatuksen eri ammattiryhmien kanssa. Vanhempien kanssa päivittäinen yhteistyö (tuonti- ja hakutilanteet, reissuvihot). Sarojen ryhmän henkilökuntaa on konsultoitu liikuntaesteettömän puiston suunnitteluvaiheessa. Puisto on päiväkodin välittömässä läheisyydessä ja runsaassa käytössä.

Koko päivähoitoyksikkö: Yhteisten tapahtumien järjestäminen ja toteutus

Eskarit: Sherborne -menetelmä muokattuna kahden lapsiryhmän yhteiseksi läheisyysliikunnaksi, jossa lapset harjoittelevat vuorovaikutustaitoja ja myönteistä koskettamista. Lajikokeilut ja liikunnan ihmemaat kunnan liikuntatoimijoiden kanssa. Eskareiden Karusellisarja: Jalkapallopelit toisten päivähoitoyksiköiden eskareita vastaan. Poliisin vierailu: Lasten omien polkupyörien ja kypärien tarkistus ja pyöräilyretki, taitorata kentällä. Kouluvaari ja koulukummiyhteistyö.

Vantaan varhaiskasvatuksen tukena toimii Leikkien liikumaan-hanke, jossa lasten liikkumisen määriä seurataan ja lisätään. Hankkeen avulla Vantaalaiset lapset pääsevät esikouluvuonna uimakouluun, viisivuotiaina Superpeuhuihin ja muille lapsille on mahdollista saada käyttöön monipuolisempaa välineistöä, kuin muuten päiväkodin olis mahdollista itse hankkina (esim, pomppupatja ja kiertävät välinepaketit).  Hanke kouluttaa myös henkilöstöä erilaisten teemojen ympärillä.

Teemme yhteistyötä alueen urheiluseurojen kanssa, jotka ovat käyneet meillä järjestämässä oman toimintamme lisäksi erilaisia lajeihin kohdistuvia opetustuokioita mm. jalkapallossa, ampumahiihdossa, voimistelussa.

Perheiden kanssa liikumme yhteisinä tapahtumapäivinä sekä esim unelmien liikuntapäivänä. Isänpäivätapahtuma on meillä aina liikunnallinen ja toiminnallinen sekä isovanhempien kanssa retkeilemme niin metsässä kuin puutarhatöissäkin

Päiväkotimme tekee yhteistyötä paikallisten urheiluseurojen kanssa.

Sen ansiosta lapset ovat päässeet kokeilemaan urheiluseurojen vetämänä mm. luistelua, jalkapalloa ja sählyä. Viime syksynä sählyä oli lapsille kuusi kertaa.

Kouvolassa Liikkuva lapsuus -hanke vakiintui Liikkuva lapsuus -toimintamalliksi. Varhaiskasvatuksen oman liikuntakoordinaattorin ansiosta kaupunkiin saatiin luotua hienosti toimiva verkostomalli, johon on kytketty paljon eri toimijoita lasten liikunnallisen elämäntavan edistämiseksi. Verkostoon kuuluvat esim. alueittain toimivat "muuverit", eli jokaisesta varhaiskasvatusyksiköstä muuveri (=liikuntavastaava) osallistuu verkostopalavereihin, jossa jaetaan käytännön ideoita ja tehdään yhteistyötä lasten liikkumisen edistämiseksi.

Kouvola tunnetaan urheilukaupunkina ja urheiluseurat tarjoavatkin vuosittain varhaiskasvatukselle mahdollisuuden saada ohjausta eri lajeihin, usein ilmaiseksi. KooKoo on tarjonnut luisteluopetusta, Sudet jalkapallokoulua, KPL pesäpallokoulua ja Kouvot koripallokoulua. Ohjaukset on otettu ilolla vastaan ja todella taitavien ja innostavien ohjaajien ansiosta niin aikuiset kuin lapset ovat saaneet paljon ideoita ja virtaa liikkumiseen!

Tämä aktiivinen toiminta jatkuu edelleen! :)

Varkauden lapset ja perheet liikkeelle (walapeli) - hanke järjesti ison liikuntatapahtuman syksyllä 2018 Varkauden liikuntatalolla yli 5- vuotiaille lapsille. Urheiluseurat järjestivät neljä eri liikuntapistettä lasten liikuttamiseksi. Samat urheiluseurat kävivät päiväkodissa pitämässä lapsille liikuntatuokioita. Lapset innostuivat lajeista, ja osa aloitti jopa harrastamaan kyseisiä lajeja seurassa. Yhteistyö seurojen kanssa on palkitsevaa varhaiskasvatukselle sekä seuroille.

-liikuntatapahtuma yhteistyössä muutaman muun päiväkodin ja urheiluseurojen kanssa. Martin ympäristössä paikallisilla seuroilla oli mahdollisuus esitellä toimintaansa, perheillä oli mahdollisuus tutustua yhdessä harrastuksiin. 

-wanha areenan vuorot yhteistyössä liikuntapalveluiden kanssa

-Yhteistyö eri seurojen kanssa: jalkapallo, pesäpallo, pyöräily, ringette, taitoluistelu jne.

-unelmien liikuntapäivä ​

-liikuntakoordinaattoreiden tapaamiset-> tiedon jako 

-Martin asukasyhdistyksen kodan käyttö 

 

Näin meillä Karhukalliossa:

  • Kunnassa ollut Ilon kautta liikkumaan koko elinkaarella -hanke mahdollisti ja pani Karhukallion päiväkodin toimesta alulle lasten ja kunnan seniorien yhteiset liikuntahetket n. kerran kuussa (lokakuu 2019 -) Kaksi ensimmäistä liikuntakertaa tuli hankkeen kautta ja rahoituksella (ohjaaja) ja jatkosta, joka jatkuu läpi kevään 2020, vastaa kukin ryhmä omalla vetovuorollaan. Tarkoitus olisi järjestää lasten ja seniorien yhteistä liikkumista hieman eri ympäristöissä (piha, metsä, iso sali jne.)
  • Karhukallio tekee yhteistyötä kunnan lähipäiväkotien kanssa. Kaksi kertaa vuodessa päiväkodin vietetään ns. avoimet pihat - viikkoa. Silloin on kutsuttu koolle lähipäiväkodin väkeä touhuamaan pihalle erilaisten tehtäväpisteiden pariin.
  • Talon 2-3 vuotiaat treffaavat saman ikäisiä Satumetsän päiväkodin lapsia talojen puolessa välissä olevassa puistossa 1-2kk välein.Myös eskarilaiset tekevät aktiivista yhteistyötä koulujen kanssa (mm. yhteisiä metsäretkiä)
  • Kunnan päiväkotien liikunta-agentit kokoontuvat ja vaihtavat kuulumisia säännöllisesti
  • Meidän on mahdollisuus käyttää kaksi kertaa viikossa kunnan kahta isoa liikuntasali (päiväkodin oma laulusali on aika pieni vaikkakin sekin aktiivisessa käytössä) Lähteminen isoon saliin on lapsista aina yhtä mukavaa ja hauska reissu.

Paikallinen Rajamäen Kehitys jalkapalloseura liikutti lapsia säännöllisesti kuukausittain laaditun ohjelman mukaan 2018-2019. Ohjaajana toimi seuran työntekijä. Lapset oppivat tuntemaan hänet ja heillä oli mahtava vuorovaikutus.Reilun vuoden aikana ehdittiin tehdä monenlaista hippaleikkiä ja temppurataa. Nyt kun yhteistyö on päättynyt resurssipulan vuoksi,on jotain jäänyt elämään. Päiväkodissa tehdään lähikentälle juoksuratoja kerran kuussa. Päiväkodissa on saatu nauttia myös koripallo valmentajien ja tanssiopiston näytetunneista.

- Kuntamme järjestää joka vuosi unelmien liikuntapäivän, johon osallistuu koko varhaiskasvatus, sekä esiopetus

- Kunnan päiväkotien ja perhepäivähoidon liikuntavastaavat kokoontuvat säännöllisesti kehittämään kunnan toimintaa.

- Yhteistyö lähitoimijoiden kanssa, esimerkiksi eri urheiluseurat ja liikuntakeskukset.

Olemme saaneet varhaiskasvatusyksikköömme WaLaPeLi- hankkeen kautta urheiluseuroja pitämään lapsille mm. salibandya, jalkapalloa sekä yleisurheilua. Pääsimme myös kokeilemaan luistelua jääurheilun kanssa kaupunkimme jäähallilla.

Verso on tuonut mukanaan musiikin ja tanssin iloa.

Olemme tehneet yhteistyötä myös seurakunnan kanssa mm. osallistumalla heidän seurakuntakeskuksella järjestämiinsä liikuntatuokioihin (jumpparadat).

Jaa oma ideasi

12 + 5 = Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.

Jokaisella lapsella tulee olla päivittäinen mahdollisuus liikkumiseen ja liikkumisen iloon

Valtakunnallisen Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelman tavoitteena on, että jokaisella lapsella on päivittäin mahdollisuus liikkumiseen ja liikkumisen iloon. Ohjelma on rakennettu yhteistyössä laajan asiantuntijaverkoston kanssa.

Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelma on yksi valtakunnallisista liikunnan edistämisohjelmista eli kuuluu Liikkuvat-kokonaisuuteen. Kokonaisuuden avulla edistetään liikunnallista elämäntapaa eri ikä- ja väestöryhmissä.

Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelman strategisesta johtamisesta vastaavat opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus. Ohjelmaa koordinoi Likes Jyväskylän ammattikorkeakoulussa.

Copyright 2018 © LIKES. All Rights Reserved
FIN | SWE