Nämä 15 vinkkiä sopivat hyvin esimerkiksi tauottamaan istumista, odotustilanteiseen tai leikeiksi pihalle. Yhdistelemällä tehtäviä voi koostaa kokonaisen liikuntatuokion.

1. Istumahypyt

Lapset hyppivät istuen jumppapallon päällä kymmenen kertaa. Jos käytössä ei ole jumppapalloja, voi hytkyttelyä tehdä tavallisellakin tuolilla, tai lattialla.

2. Tasapainoilua lattialla

Lapset istuvat lattialla ja aikuisen merkistä nostavat jalat irti maasta. Voidaan ottaa aikaa, kuka pysyy pisimpään, tai voidaan valita yhteinen aika, jonka kaikki yrittävät pitää jalat ilmassa. Onnistuuko ilman käsiä?

3. Merimiespaini

Lapset ottavat itselleen parin ja ottavat toisiaan oikeasta kädestä kiinni. Asetutaan kyljet vastakkain ja oikeat jalat lähelle toisiaan. Tarkoituksena on horjuttaa toisen tasapainoa niin paljon, että etummainen jalka irtoaa lattiasta. Tehdään sama pitäen vasemmalla kädellä kiinni.

4. Seuraa salaisesti

Laitetaan musiikki soimaan ja lapset lähtevät kävelemään ympäriinsä. Hetken kuluttua aikuinen pyytää yhtä lasta valitsemaan salaa lapsen, josta pyrkii pysymään mahdollisimman kaukana. Kohta lapsen pitää valita lisäksi toinen lapsi, jonka lähellä hän pyrkii pysymään. Lopuksi aikuinen pyytää lasta pysyttelemään näiden kahden valitsemansa henkilön välissä. Kaikki tulee tehdä mahdollisimman huomaamattomasti.

5. Kolme jalkaa ja kaksi kättä

Jaetaan lapset pienryhmiin (3–4 per ryhmä). Aikuinen sanoo esimerkiksi ”kolme jalkaa, kaksi kättä ja yksi takapuoli”. Tarkoituksena on, että kustakin ryhmästä vain nämä kehonosat koskettavat lattiaa. Katsotaan, mikä ryhmä on ensimmäisenä valmis ja millaisia ratkaisuja lapset keksivät.

6. Seläkkäin ylös

Lapset ottavat itselleen parin ja menevät lattialle istumaan selät vastakkain. He voivat ottaa toisiaan käsikynkästä kiinni, mutta ei ole pakko. Tarkoituksena on päästä ylös seisomaan ottamatta käsillä lattiasta tukea.

7. Solmu

Yksi leikkijöistä menee oven ulkopuolelle. Muut muodostavat piirin ja ottavat toisiaan käsistä kiinni. Tarkoituksena on pujottautua tiukkaan solmuun ilman, että käsistä päästetään irti. Kun solmu on valmis, kutsutaan oven ulkopuolella oleva sisään. Hän antaa suullisia ohjeita, joiden avulla solmua selvitetään. Tavoitteena on, että solmussa olleet palaavat ohjeiden avulla piiriksi käsiä irrottamatta.

8. Kävelylenkki

Tehdään yhdessä koko porukan kanssa muutaman minuutin mittainen kävely- tai juoksulenkki ulkona. Lenkillä voidaan kiertää päiväkodin piha ulkorajoja pitkin, tai joku lapsista voi toimia porukan johtajana.

9. X-hyppy

Tehdään yhdessä kymmenen kertaa x-hyppy.

10. Muista liike

Jokainen lapsi keksii jonkin yksinkertaisen liikkeen (esim. kyykky, tasahyppy, taputus). Piirissä ensimmäinen lapsi tekee oman liikkeensä ja muut seuraavat perässä. Seuraava lapsi tekee edellisen liikkeen ja lisää siihen omansa, kolmas tekee kaksi edellistä ja lisää oman liikkeensä. Näin edetään koko kierros ja lopuksi tehdään vielä yhdessä koko sarja.

11. Evoluutiopeli

Evoluutiopelissä kehitys etenee seuraavasti: meduusa (liikkuu uiden), jänis (liikkuu hyppien), gorilla (liikkuu kävellen ja hakkaa rintaansa) ja ihminen (liikkuu kävellen). Lapset liikkuvat vapaasti ja aina, kun vastaan tulee saman lajin edustaja, tehdään kivi, paperi, sakset -peli.

Pelin voittaja etenee seuraavalle tasolle ja häviäjä putoaa yhden alemmaksi (meduusasta ei voi pudota alemmas). Tavoitteena on kehittyä gorillasta ihmiseksi, jolloin pääsee poistumaan pelistä. Peli päättyy, kun jokaista lajia on jäljellä enää yksi tai aiemmin aikuisen merkistä.

12. Rytmiikkahaaste

Tehkää seuraava rytmi mahdollisimman nopeasti. 1. Kädet yhteen, 2. Kädet vuorotellen rintaan ja 3. Jalat vuorotellen tömähtäen maahan.

Haasteeseen käy myös loru ”Man-sik-ka-keit-to”. Jokainen tavu yhdelle numerolle.

13. Vastaan tuleminen

Lapset kävelet vapaasti musiikin soidessa. Aina kun joku tulee vastaan, pitää tehdä seuraavat tehtävät: 1. kätellä, 2. heittää ylävitoset, 3. tehdä äkkinäinen väistöliike, 4. käydä kyykyssä ja 5. tehdä pieni tasahyppy.

Lapset voivat myös itse keksiä, kuinka monta tehtävää otetaan, ja millaisia ne ovat.

14. Tasapainoilua

Tasapainoilua yhdellä jalalla. Voidaan koettaa myös erilaisia vaakoja (kukkovaaka, jalka suoraksi eteen/taakse/sivulle). Tehdään samat liikkeet molemmilla jaloilla ja kokeillaan lopuksi, onnistuuko liikkeet silmät kiinni.

15. Nivelten pyörittely

Pyöritellään niveliä kaikkiin suuntiin muutama kierros: lantio, ranteet, nilkat, polvet, olkapäät. Onnistuuko kaikkien pyörittäminen yhtä aikaa? Kumarrutaan lopuksi eteenpäin ja rentoutetaan alaselkä. Sieltä noustaan ylös nikama kerrallaan.

Hae tai valitse kategoria…

Kaikki ideat

Jokaisella lapsella tulee olla päivittäinen mahdollisuus liikkumiseen ja liikkumisen iloon

Valtakunnallisen Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelman tavoitteena on, että jokaisella lapsella on päivittäin mahdollisuus liikkumiseen ja liikkumisen iloon. Ohjelma on rakennettu yhteistyössä laajan asiantuntijaverkoston kanssa.

Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelma on yksi valtakunnallisista liikunnan edistämisohjelmista eli Liikkuvat-ohjelmista. Ohjelmien avulla edistetään liikunnallista elämäntapaa eri ikä- ja väestöryhmissä.

Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelman strategisesta johtamisesta vastaavat opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus. Ohjelmaa koordinoi Likes Jyväskylän ammattikorkeakoulussa.

Copyright 2018 © LIKES. All Rights Reserved
FIN | SWE