Ruokakasvatuksen teemoihin voi perehtyä myös liikunnallisten leikkien ja pelien kautta! Miltä kuulostaisi esimerkiksi vihannesjumppa, kierrätysralli tai kasvisrohmuhippa? Kurkkaa 8 vinkkiämme liikkuvaan ruokakasvatukseen!

Ruokakasvatusta voi opettaa ja oppia myös liikkumalla. Liikunnallisilla leikeillä ja tehtävillä voi motivoida lapsia ruuan ääreen ja keskittymään ruokakasvatuksen teemoihin. Ruoka on konkreettinen ja oppilaita lähellä oleva päivittäinen aihe, joka tarjoaa houkuttelevaa sisältöä erilaisiin peleihin ja leikkeihin.

– Ruoka- ja liikuntakasvatuksella on myös paljon yhteisiä tavoitteita. Hyvinvointioppimisen kannalta molemmat ovat todella keskeisiä. Molemmilla voidaan tukea esimerkiksi sitä, että lapselle syntyy kipinä pitää itsestään huolta. Oman kehon arvostaminen ja myönteisen kehosuhteen syntyminen eivät ole nykyisessä maailmassa itsestäänselvyyksiä, mutta onneksi varhaiskasvatuksella on mahdollisuus tämän kehityksen tukemiseen, pohtii ruokakasvatuksen asiantuntija Saila Paavola Ruokakasvatusyhdistys Ruukusta.

Paavola lisää, että liikunnallisella ruokakasvatuksella voidaan tukea lapsen luontaisia taipumuksia liikkua ja syödä. Tässä jutussa hän jakaa kahdeksan liikunnallista ideaa ruokakasvatukseen.

1. Vihannesjumppa

Lapset liikkuvat sovitulla tavalla, esimerkiksi varpaillaan, juosten tai hiipien, salissa tai ulkona musiikin tahdissa. Kun musiikki loppuu, aikuinen huutaa jonkin vihanneksen nimen. Lapset asettuvat heti huudetun vihanneksen näköiseen asentoon ja pysyvät siinä, kunnes musiikki jälleen jatkuu.

Alkuperäinen idea Ruokatutkan sivuilla

2. Hedelmäsalaatti

Lapset istuvat tuoleilla piirissä ja heidät nimetään hedelmien mukaan: päärynä, omena, banaani jne. Yksi leikkijöistä valitaan piirin keskelle ilman tuolia. Huutamalla esimerkiksi banaani saa keskellä olija kaikki banaanit vaihtamaan paikkaa, jolloin myös piirin keskellä pääsee yrittämään tuolin valtaamista. Se kuka jää ilman tuolia, jää keskelle seuraavaksi huutajaksi. Kun huutaja huutaa hedelmäsalaatti, kaikki iloiset hedelmät vaihtavat paikkaa. Leikkiä voi varioida leikittäväksi myös esimerkiksi elintarvikkeilla, keittiövälineillä jne.

Alkuperäinen idea Neuvokkaan perheen sivuilla

3. ”Simo sanoo” -rentoutumisleikki

Liikettä ja lepoa sisältävä rentoutus sopii varhaiskasvatukseen. Jokainen onnistuu ja pääsee nauttimaan siitä, mitä omalla keholla voi kokea. Lihaksia voidaan venyttää ja rentouttaa tällä ”Simo sanoo” – leikillä:

  1. Marssi suorana ja ryhdikkäänä ympäri huonetta.
  2. Juokse paikallasi.
  3. Kuvittele, että kätesi ovat puun oksia ja heiluttele niitä pääsi yläpuolella.
  4. Irvistä niin, että näytät pelottavalta hirviöltä.
  5. Kurota kohti taivasta ja yritä olla niin pitkä kuin mahdollista.
  6. Käperry tiukaksi keräksi ja yritä olla niin pieni kuin mahdollista.  

Sen jälkeen, kun lapset ovat venyttäneet lihaksiaan, pyydä heitä rauhoittumaan ja rentoutumaan. Pyydä heitä kuvittelemaan olevansa iso raskas eläin ja liikkumaan ympäri huonetta hyvin hitaasti. Pyydä liikkumaan niin hiljaa ja hitaasti kuin mahdollista. Pyydä lopuksi lapsia olemaan ”nukkuva leijona” ja makaamaan lattialla niin liikkumatta ja hiljaa kuin mahdollista muutaman minuutin ajan.

Alkuperäinen idea Maistuvan koulun sivuilla

4. Tykkään / totuttelen vielä -liikuntaleikki

Asettukaa aluksi liikuntasaliin tai esimerkiksi urheilukentälle niin, että jokainen mahtuu liikkumaan ja heiluttelemaan käsiään omalla paikallaan. Aikuinen esittää lapsille joukon ruokamieltymyksiin liittyviä kysymyksiä. Lapset vastaavat kysymyksiin kahdella liikkeellä: paikallaan hyppiminen tarkoittaa vastausta ”tykkään” ja ylävartalon kierto käsiä heilutellen tarkoittaa vastausta ”totuttelen vielä”.

Alkuperäinen idea Ruokatutkan sivuilla.

5. Kierrätysralli

Piha jaetaan eri alueisiin, esimerkiksi biojäte, kartonki, muovi ja metalli. Aikuinen huutaa yksi kerrallaan eri jätteiden nimiä esimerkiksi ”banaaninkuoret. Lapset juoksevat sille pihalla-alueelle, joka kuvastaa biojätettä. Leikin lomassa keskustellaan kierrätyksestä ja sen tärkeydestä. Mitä jätteille tapahtuu jos niitä ei kierrätetä?

Alkuperäinen idea Neuvokkaan perheen sivuilla

6. Kuka pelkää kasvisrohmua -hippa

Leikkikää kasvisrohmuhippaa alueella, jolla on tilaa juosta. Piirtäkää tai kirjoittakaa erillisille papereille alla olevan listan kasvikset. Puolet lapsista ovat vihanneksia ja ottavat vihanneslapun, puolet ovat hedelmiä ja ottavat hedelmälapun. Lapset asettuvat viivalle kuten Kuka pelkää lumimiestä -leikissä. Hippa on keskimmäisellä viivalla ja huutaa joko ”vihannes” tai ”hedelmä”. Tällöin joko vihannesten tai hedelmien on vaihdettava paikkaa vastapäätä olevalle viivalle. Jos hippa saa kiinni, kiinniotetusta tulee uusi hippa. Vanha hippa saa hänen hedelmä- tai vihanneslappunsa ja voi liittyä muiden joukkoon.

Alkuperäinen idea Ruokatutkan sivuilla

7. Pullat palaa! -leikki

Leikin leikkimiseen tarvitaan isompi sisätila sekä triangeli, kehärumpu tai muu kelloksi soveltuva soitin. Valitaan ryhmästä yksi leipuri, yksi leipurin apulainen ja yksi kello. Muut lapset saavat olla pullia. Leipuri vie pullat pellille ja uuniin yksitellen.

Kun pullat on saatu uuniin, leipuri nukahtaa. Leipurin apulainen katselee kauhulla, kun leipuri nukahtaa. Kellon lyödessä apuri huudahtaa: “Leipuri, leipuri kello löi jo yksi. Pullat paistuu uunissa”. Mutta leipuri jatkaa vain uniaan. Leikkiä jatketaan näin, kunnes kello lyö seitsemän. Silloin on jo hätä!  “Leipuri leipuri, pullat palaa!!” Silloin Leipuri havahtuu unestaan ja kiireen vilkkaa vedetään piparit käsistä ja jaloista uunista pois.

Alkuperäinen idea Neuvokkaan perheen sivuilla

8. Siemen kätkee salaisuuden -leikki

Leikkiin tarvitset patjoja, huiveja ja esimerkiksi tämän laulun musiikiksi. Ohjaa lapset selinmakuulle patjoille. Himmennä valaistusta ja peittele lapset huiveilla, ja sanoita samalla pienen siemenen matkaa kasviksi. Laita musiikki soimaan. Kun laulussa alkaa kertosäe, lapset voivat nousta patjalla istumaan tai seisomaan ja huojua huivin kanssa kuin tuulen mukana. Säkeistön alkaessa siemenet palaavat takaisin huivin alle.

Alkuperäinen idea Neuvokkaan perheen sivuilla

Ideat on poimittu Maistuvan koulun, Ruokatutkan ja Neuvokkaan perheen sivuilta. Maistuvan koulun liikuntaideoihin voit perehtyä heidän verkkosivuillaan. Liikkuvia ruokakasvatusideoita löydät myös Ruokatutkan sivuilta valitsemalla ”Näytä hakuehdot” ja klikkaamalla ”liikunta”. Ideoihin voit tutustua myös Neuvokkaan perheen ruokakasvatuksen ideapankissa.

 

Yhteystiedot

Saila Paavola
Ruokakasvatuksen asiantuntija, Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry

Hae tai valitse kategoria…

Kaikki ideat

Jokaisella lapsella tulee olla päivittäinen mahdollisuus liikkumiseen ja liikkumisen iloon

Valtakunnallisen Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelman tavoitteena on, että jokaisella lapsella on päivittäin mahdollisuus liikkumiseen ja liikkumisen iloon. Ohjelma on rakennettu yhteistyössä laajan asiantuntijaverkoston kanssa.

Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelma on yksi valtakunnallisista liikunnan edistämisohjelmista eli Liikkuvat-ohjelmista. Ohjelmien avulla edistetään liikunnallista elämäntapaa eri ikä- ja väestöryhmissä.

Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelman strategisesta johtamisesta vastaavat opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus. Ohjelmaa koordinoi Likes Jyväskylän ammattikorkeakoulussa.

Copyright 2018 © LIKES. All Rights Reserved
FIN | SWE