Suksia, sählymailoja, retkeilyrinkkoja ja peuhasettejä. Nämä ja monet muut liikuntavälineet ovat lainattavissa vantaalaisille päiväkodeille sähköisen varausjärjestelmän kautta. Lainavälineet tulevat tositarpeeseen esimerkiksi silloin, kun päiväkodin omat välineet eivät riitä koko ryhmälle.

Vantaan kaupungin päiväkodeille ja kouluille lainaamat liikuntavälineet ovat liikuttaneet lapsia jo useiden vuosien ajan. Lainavälinetoiminta on alkanut kouluille lainattavista välineistä vuonna 2013 ja laajentunut myös päiväkotien puolelle vuosien saatossa. Lainavälinetoiminnan idea on hyvin yksinkertainen: kaupunki lainaa sähköisen varauskalenterin kautta päiväkodeille eri vuodenaikoihin ja tarkoituksiin sopivia välineitä.

– Meillä on lainattavia liikuntavälineitä niin sisä- kuin ulkoleikkeihin, pelailuun, mailapeleihin, talviliikuntaan kuin retkeilyynkin. Viime talvena erityisesti sukset olivat kovassa huudossa, ja ensi vuodelle toivommekin talviliikuntavälineisiin lisäksi luistimia. Myös metsätoimintaan soveltuva rinkka on ollut suosittu. Se tukee hyvin metsäympäristössä toteutettavaa pedagogista toimintaa, kertoo Vantaan liikuntapalvelukoordinaattori Milla Kiiski.

Lainavälinetoiminnan yhtenä ideana on se, että päiväkodit voivat lainata kaupungilta isokokoisempia ja erikoisempia liikuntavälineitä, joihin päiväkotien omat budjetit eivät riitä ja joita tarvitaan vain satunnaisesti. Kaupunki lainaa esimerkiksi peräkärryssä kulkevia ”peuhasettejä”, jotka sopivat hyvin päiväkotien kevätjuhliin tai muihin hauskoihin tapahtumiin.

– Lainavälineet tulevat tarpeeseen myös silloin, kun päiväkotiryhmä haluaisi pelailla esimerkiksi sählyä, mutta päiväkodin omat mailat ja välineet eivät riitä koko ryhmän tarpeisiin. Silloin kaupungin välineet mahdollistavat pelailun koko ryhmän voimin, kertoo Kiiski.

Lainavälinetarjonta YouTubeen!

Kiiski kertoo, että lainavälineiden tarjontaa on kehitetty päiväkodeilta tulleiden toiveiden avulla. Päiväkotien lainavälinetoimintaa ollaan myös kehittämässä koulujen toimintaa vastaavaksi. Kouluilla on jo nyt käytössä palvelu, jossa kaupunki kuljettaa lainavälineet pakettiautolla seuraavalle koululle aina perjantaisin.

– Myös päiväkodit tulevat saamaan ensi syksynä samanlaisen palvelun, jossa välineet vaihtavat paikkaa kahden viikon välein. Tähän asti välineet ovat sijainneet eri päiväkodeilla, ja lainaava päiväkoti on ne itse käynyt hakemassa. Syksyllä päiväkotien tarvitsee enää täyttää sähköinen varauslomake ja välineet kuljetetaan perille pakettiautolla, iloitsee Kiiski.

Myös toimintaan liittyvää viestintää kehitetään parhaillaan. Kiiski kertoo, että lainavälineistä ollaan tekemässä YouTube-videoita, jotka ovat valmiita viimeistään syksyllä. Videoilla esitellään erilaisia ideoita ja käyttötarkoituksia, joihin lainattavia liikuntavälineitä voi päiväkodeissa käyttää. Videot ladataan Vantaan Leikkien liikkumaan -kanavalle.

Yhteystiedot

Milla Kiiski
Liikuntapalvelukoordinaattori
043 8269335

Hae tai valitse kategoria…

Kaikki ideat

Jokaisella lapsella tulee olla päivittäinen mahdollisuus liikkumiseen ja liikkumisen iloon

Valtakunnallisen Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelman tavoitteena on, että jokaisella lapsella on päivittäin mahdollisuus liikkumiseen ja liikkumisen iloon. Ohjelma on rakennettu yhteistyössä laajan asiantuntijaverkoston kanssa.

Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelma on yksi valtakunnallisista liikunnan edistämisohjelmista eli Liikkuvat-ohjelmista. Ohjelmien avulla edistetään liikunnallista elämäntapaa eri ikä- ja väestöryhmissä.

Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelman strategisesta johtamisesta vastaavat opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus. Ohjelmaa koordinoi Likes Jyväskylän ammattikorkeakoulussa.

Copyright 2018 © LIKES. All Rights Reserved
FIN | SWE