Kirkkonummella on rakennettu tänä vuonna eheyttävän pedagogiikan rakenteita varhaiskasvatussuunnitelmasta valittujen painopistealueiden näkökulmasta. Yhtenä osana tätä toimintaa on tehty joulukalenteri, jonka kärkiteemoina toimivat liikunnallisen toimintakulttuurin juurruttaminen varhaiskasvatuksen arkeen sekä perheiden aktivointi. Nämä ovat Liiku mun kanssa! -hankkeen ydintavoitteet.

Kirkkonummen varhaiskasvatuksessa on aiemminkin tehty joulukalentereita, joten joulukalenterin teko oli luonnollinen vaihtoehto myös eheyttävän pedagogiikan toteuttamisen näkökulmasta. Kirkkonummen varhaiskasvatuksen tvt-vastaava ja liikuntakoordinaattori aloittivat työstämään kalenteria lokakuussa. He ovat yhteistyössä rakentaneet joulukalenterin tarinan ja teeman.

Lisäksi erilaiset digitaaliset välineet ovat olleet käytössä Kirkkonummella jo kauan, ja niiden pedagogisen hyödyntämisen tueksi on vuosien aikana kehitetty medialeikin ja digitaalisen portfoliotyöskentelyn kaltaisia, lapsen toimijuutta korostavia työtapoja. Digitaaliset menetelmät näkyvät myös tässä kalenterissa.

– Kalenteri julkaistaan sähköisenä, ja kalenterin tarinaa kehystää kaksi videota. Joulukalenterin ennakkovideo on tvt-ohjaajan itse piirtämä. Joka maanantai luukuissa on myös ”palauteboxi”, jossa kysytään palautetta kuluneen viikon tehtävistä tähtiarvioinnilla. Palautetta voi antaa kaikki kalenteria käyttävät, kertoo Liiku mun kanssa! -hankkeen koordinaattori Essi Kaipainen.

Joulukalenterin sisällöissä toistuvat kestävän elämäntavan ja luontopedagogiikan sisällöt, jotka ovat liikkumisen lisäksi Kirkkonummen varhaiskasvatussuunnitelmasta nostettuja painopistealueita.

– Monesti varhaiskasvatuksen työntekijöiltä vaaditaan ja odotetaan paljon, mutta harvoin mallinnetaan asioita. Tonttu Toikkaraisen toiminnallinen joulukalenteri mallintaa varhaiskasvatuksen henkilöstölle tiistain sisällöillä liikkumisen integrointia osaksi kokopäiväpedagogiikkaa, kertoo Kaipainen.

Kalenterin sisällöt jakautuvat seuraavanlaisesti:

  • Joka tiistai on kokopäiväpedagogiikan sisältöjä eli vinkkejä aamuhetkiin, siirtymiin, odotustilanteisiin, ulkoiluun sekä kannustamista lasten osallisuuteen vapaan leikin aikana.
  • Muina arkipäivinä on yksi sisältö painopistealueita eheyttäen.
  • Viikonloppuisin on perhetehtäviä.

Kaikki kalenterin sisällöt kuitenkin soveltuvat kotona tehtäväksi.

– Olemme tehneet henkilöstölle suunnatun ennakkomateriaalin kaikista luukkujen sisällöistä, jotta henkilöstö voi suunnitella toiminnot ennakkoon osaksi arkea. Joulukalenterin ennakkomateriaali kannattaa tallentaa omalle tietokoneelle. Näin materiaali pysyy varmasti tallessa, Kaipainen toteaa.

Materiaalin tehtävät eivät ole tonttu- tai joulusidonnaisia, joten tehtävistä on varmasti iloa ympäri vuoden. Videot eivät ole enää katsottavissa tammikuun 2021 jälkeen.

Ennakkomateriaaliin voi tutustua täällä.

Joulukalenteri ja luukkujen tehtävät löytyvät perheille ja varhaiskasvatukseen Kirkkonummen peda.netistä, joka on kaikille avoin. Osoitteessa on jo nyt katsottavissa ennakkovideo Tonttu Toikkaraisen seikkailusta.

Yhteystiedot

Hankekoordinaattori Essi Kaipainen
Liiku mun kanssa! -hanke

Hae tai valitse kategoria…

Kaikki ideat

Jokaisella lapsella tulee olla päivittäinen mahdollisuus liikkumiseen ja liikkumisen iloon

Valtakunnallisen Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelman tavoitteena on, että jokaisella lapsella on päivittäin mahdollisuus liikkumiseen ja liikkumisen iloon. Ohjelma on rakennettu yhteistyössä laajan asiantuntijaverkoston kanssa.

Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelma on yksi valtakunnallisista liikunnan edistämisohjelmista eli Liikkuvat-ohjelmista. Ohjelmien avulla edistetään liikunnallista elämäntapaa eri ikä- ja väestöryhmissä.

Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelman strategisesta johtamisesta vastaavat opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus. Ohjelmaa koordinoi Likes Jyväskylän ammattikorkeakoulussa.

Copyright 2018 © LIKES. All Rights Reserved
FIN | SWE