Kouvolan varhaiskasvatuksen päiväkotibussi ”Metsäkiitäjä” on Suomen ainoa päiväkotibussi. Bussi on hankittu neljä vuotta sitten alun perin vastaamaan päiväkotien tilan tarpeisiin. Bussi on vuorotellen eri päiväkotien käytössä toimintakausittain riippuen siitä, missä päiväkodissa lisätilan tarve on suurin.

Jaakonpuiston ympärivuorokautisen päiväkodin käyttöön bussi tuli syksyllä 2019. Bussi on tämän toimintakauden päiväkodin käytössä neljänä päivänä viikossa ja yhden päivän avoimen varhaiskasvatuksen käytössä. Päiväkotibussin parhaimpana puolena ovat erilaiset oppimisympäristöt. Bussin käyttö mahdollistaa pääsyn esimerkiksi jäähalleihin luistelemaan, erilaisiin hiihtomaastoihin, pulkkamäkiin, pelaamaan frisbeegolfia, geokätköilemään, suunnistamaan sekä liikkumaan erilaisiin hyvin vaihtuviin maastoihin ja ympäristöihin.

– Päivät ovat erilaisia, ja uusissa kohteissa riittää ihmeteltävää ja tutkittavaa. Bussissa toimiminen opettaa lapsille toisten huomioon ottamista, koska tilat ovat ahtaat ja välillä joutuu odottamaan omaa vuoroa esimerkiksi vessaan. Lapset oppivat myös huolehtimaan omista tavaroistaan, koska pakkaamme yhdessä reppuja ja huolehdimme ne takaisin päiväkodille, Jaakonpuiston päiväkodin varhaiskasvatuksen opettaja ja varajohtaja Merita Vainio kertoo.

Päivät edistävät lasten hyvinvointia monella tapaa.

– Lasten kokonaismotoriikka kehittyy huomaamatta, kun päivän aikana liikutaan paljon metsissä, poluilla ja pitkospuilla. Kestävyys on kasvanut, koska välillä kilometrejä tulee huomaamatta paljon, kun liikumme näissä lapsia kiinnostavissa ympäristöissä, jotka houkuttelevat tutkimaan. Samalla opimme myös kunnioittamaan ja arvostamaan luontoa.  Myös lasten omat toiveet huomioidaan, kun valitaan retkikohteita seuraavalle viikolle, Vainio toteaa.

Kouvolan päiväkotibussi

Bussipäivät sisältävät sekä suunniteltua toimintaa että vapaata leikkiä

Päivät bussissa noudattavat melko samankaltaista kaavaa, mutta päivien kohde vaihtelee. Bussiin lähdetään aamupalan jälkeen, ja mukaan pakataan omat petivaatteet ja unikaverit päiväunia varten sekä varavaatteet. Päiväkodilta ajellaan ensin Kouvolan keskuskeittiölle hakemaan mukaan lounas sekä välipalat, ja sieltä matka jatkuu kohti ennalta sovittua retkikohdetta.

– Kohteessa meillä on aina sekä suunniteltua toimintaa että vapaata leikkiä. Esimerkiksi esikoululaisilla on esiopetussuunnitelman mukaista sisältöä toiminnallisesti ulkona, kertoo Vainio. 

Yhdentoista jälkeen bussissa syödään lounas ja valmistaudutaan päiväunille pöydät laskemalla. Päiväunia edeltää satuhetki.

– Ne lapset, joita ei nukuta, menevät sadun jälkeen ulkoilemaan lähiympäristöön, Vainio kertoo.

Kahden aikoihin herätellään viimeiset nukkujat ja nautitaan välipala bussissa tai sään salliessa ulkona. Välipalan jälkeen bussilla ajetaan kohti keskuskeittiötä, jonne palautetaan tiskit. Jaakonpuiston päiväkodilla ollaan noin kolmen aikaan iltapäivällä, minkä jälkeen lasten hoitopäivä jatkuu normaalisti.

– Mielestäni bussipäivät ovat osaltaan lisänneet lasten liikkumista ja aktiivisuutta. Olemme selkeästi enemmän ulkona näinä päivinä, ja lapset liikkuvat sekä omaehtoisesti että ohjatusti, Vainio summaa.

Bussin ainoana miinuksena ovat ahtaat tilat, jotka vaikeuttavat esimerkiksi märkien vaatteiden kuivattamista sadesäällä. Aikuisilta bussissa vaaditaan joustavuutta ja ongelmaratkaisukykyä, jotta tilanteet saadaan sujumaan mahdollisimman joustavasti ja ilman turhaa istumista ja odottelua.

Koronapandempian vuoksi bussi oli pois käytöstä viime huhti- ja toukokuun ajan. Bussiin lähtevien ryhmien kokoja on myös pienennetty. Palaute päiväkotibussista on kuitenkin kaikkiaan ollut todella myönteistä. 

– Vanhemmat pitävät tätä todella hyvänä mahdollisuutena päästä näkemään lähiympäristöä ja kokevat, että lapset ovat etuoikeutettuja. Lapset odottavat bussipäiviä ja kyselevät jo aamulla, onko tänään minun vuoroni. Bussipäivien kohteista ja sisällöistä puhutaan paljon jälkeenpäin, Vainio iloitsee.

Lasten reput aseteltuna laavulle

Jutun metsäkuvan lapset eivät liity juttuun, vaan kyseessä on kuvituskuva.

Yhteystiedot

Varhaiskasvatuksen opettaja ja varajohtaja Merita Vainio
Jaakonpuiston päiväkoti, Kouvola

Hae tai valitse kategoria…

Kaikki ideat

Jokaisella lapsella tulee olla päivittäinen mahdollisuus liikkumiseen ja liikkumisen iloon

Valtakunnallisen Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelman tavoitteena on, että jokaisella lapsella on päivittäin mahdollisuus liikkumiseen ja liikkumisen iloon. Ohjelma on rakennettu yhteistyössä laajan asiantuntijaverkoston kanssa.

Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelma on yksi valtakunnallisista liikunnan edistämisohjelmista eli kuuluu Liikkuvat-kokonaisuuteen. Kokonaisuuden avulla edistetään liikunnallista elämäntapaa eri ikä- ja väestöryhmissä.

Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelman strategisesta johtamisesta vastaavat opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus. Ohjelmaa koordinoi Likes Jyväskylän ammattikorkeakoulussa.

Copyright 2018 © LIKES. All Rights Reserved
FIN | SWE