Kirkkonummen varhaiskasvatuksen kolmevuotinen Liiku mun kanssa -hanke on pian tulossa päätökseensä. Kiitoksena kunnan koko varhaiskasvatukselle hankkeessa järjestettiin Liikkuva varhaiskasvatus Kirkkonummella -loppuseminaari. Tapahtumassa nautittiin monenlaisesta ohjelmasta, jaettiin vuosien aikana kertynyttä osaamista ideagallerian muodossa ja kohdattiin kollegoita.

Kirkkonummen Liiku mun kanssa -hanke on loppusuoralla, ja sen kunniaksi Kirkkonummella järjestettiin loppuseminaari, johon paikalle kutsuttiin edustus kaikista varhaiskasvatuksen toimipaikoista, jotka ovat olleet mukana hankkeessa. Hankkeen koordinaattori Essi Kaipainen kertoo, että tapahtuman järjestämisen takana oli monta suurempaa tarkoitusta.

– Halusimme seminaarilla kiittää kunnan toimijoita pitkäjänteisestä työstä lasten liikkumisen edistämiseksi. Sen lisäksi halusimme mahdollistaa paikan, jossa osaamista ja hyviä käytäntöjä voidaan jakaa eri toimipaikkojen kesken, Kaipainen summaa.

Tapahtumapäivä alkoi yhteisellä seminaariosuudella, jossa kuultiin puheenvuoroja niin Likesiltä, Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelmalta kuin Kirkkonummen hankkeeltakin. Sen jälkeen siirryttiin ideagalleriaan, johon jokainen tapahtumaan osallistunut kunnallinen toimija oli tuonut mukanaan yhden hyvän käytänteen liikunnallisen toimintakulttuurin edistämiseksi. Iltapäivällä osallistujille oli järjestetty erilaisia työpajoja ja vapaavalintainen aktiviteetti melonnasta kehonhuoltoon.

– Olemme saaneet tapahtumasta ihan todella paljon positiivista palautetta. Työtä tehdään niin usein omissa lokeroissa, eikä osaamisen jakamiselle ole arjessa mahdollisuuksia. Saimme kiitosta siitä, että järjestimme paikan kohdata muita ja myös irrottautua omasta arjesta, Kaipainen hymyilee.

Ideagalleria täynnä osaamista ja inspiraatiota

Jokainen loppuseminaariin osallistunut kunnallinen toimipaikka toi sisäänpääsymaksuna yhden hyvän käytänteensä tai konkreettisen ideansa lasten liikunnan edistämiseksi. Toimipaikat saivat itse valita idean esittämistavan. Esitys saattoi olla vaikkapa video, mindmap, juliste tai konkreettinen tavara. Galleriaa kierrettiin seminaarin osallistujien kanssa kävellen.

– Oli hienoa, kuinka monipuolisia käytänteitä saimme esille galleriaan. Myös kaikki hankkeemme painopisteet näkyivät galleriassa hienosti; liikkuminen, kestävä kehitys, ympäristökasvatus, digiosaaminen sekä lukeminen, Kaipainen kertoo.

Ideagalleriassa nähtiin muun muassa ideat perheissä kiertävästä liikuntarepusta, liikuntaonnenpyörästä, eläinjoogasta, toimintatorstaista sekä liikkumisen vuosikellosta. Ideoita mukanaan olivat tuoneet päiväkodit, perhepäivähoitopaikat, asukaspuistot sekä yksityisen varhaiskasvatuksen toimipaikat.

– Ideagallerian tarkoituksena oli ennen kaikkea jakaa osaamista toimipaikkojen kesken, mutta myös tarjota paikka innostumiselle ja inspiroitumiselle muiden ideoista. Parhaimmillaan tapahtuma loi positiivisen kehittämisen kierteen, kun toimipaikat haluavat toistaa muiden hyviä käytänteitä omissa toimipaikoissaan, Kaipainen naurahtaa.

 

Yhteystiedot

Essi Kaipainen
Liiku mun kanssa! -hankekoordinaattori

Hae tai valitse kategoria…

Kaikki ideat

Jokaisella lapsella tulee olla päivittäinen mahdollisuus liikkumiseen ja liikkumisen iloon

Valtakunnallisen Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelman tavoitteena on, että jokaisella lapsella on päivittäin mahdollisuus liikkumiseen ja liikkumisen iloon. Ohjelma on rakennettu yhteistyössä laajan asiantuntijaverkoston kanssa.

Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelma on yksi valtakunnallisista liikunnan edistämisohjelmista eli kuuluu Liikkuvat-kokonaisuuteen. Kokonaisuuden avulla edistetään liikunnallista elämäntapaa eri ikä- ja väestöryhmissä.

Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelman strategisesta johtamisesta vastaavat opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus. Ohjelmaa koordinoi Likes Jyväskylän ammattikorkeakoulussa.

Copyright 2018 © LIKES. All Rights Reserved
FIN | SWE