Kaksi varhaiskasvattajaa venyttelee yhdessä

Lempeät mutta tehokkaat täsmävenytykset rentouttavat kireitä lihaksia ja lisäävät kehon liikkuvuutta.

Muutama minuutti liikkuvuusharjoittelua päivittäin virkistää kehoa ja lisää työn sujuvuutta. Kun työpäivään sisältyy runsaasti eteenpäin suuntautuvia ja kumartavia liikkeitä, kuten lasten pukemista ja esineiden nostelua, keho hyötyy erityisesti vastaliikkeistä.

Poimi työfysioterapeutin vinkit ja tee lyhyestä venyttelystä päivittäinen rentouttava hetki. Muista seisoa harjoitteen aikana tukevasti ja hengittää syvään ja tasaisesti. Toista liikkeet molemmille puolille ja pysy venytyksessä 5–10 sekuntia.

1. Kylkivenytys. Seiso selkä suorana. Venytä kylkeä taivuttamalla ylävartaloa sivulle. Kurota samalla vastakkaisen puolen kädellä pään yli venytyksen suuntaisesti yläviistoon.

2. Rintalihaksen venytys. Aseta toinen käsivarsi seinää vasten niin, että kämmen osoittaa seinään. Kierrä vartaloa poispäin seinästä, kunnes tunnet venytyksen rintalihaksessa.

3. Takareiden venytys seisaaltaan. Seiso tukevasti ja nosta toinen jalka suorana korokkeelle, esimerkiksi tuolille. Taivuta vähitellen ylävartaloasi ojennettua jalkaa kohti. Pidä selkä suorana äläkä päästä sitä pyöristymään.

4. Lonkankoukistajan venytys. Seiso tukevasti ja astu venytettävällä jalalla askel taaksepäin. Pidä etummaista jalkaa hieman koukistuneena, takimmaista suorana. Työnnä lantiota kevyesti eteenpäin ja anna lonkankoukistajan venyä.

5. Selän taaksetaivutus. Seisaaltaan tehtävä selän taivutus on tehokas välilevyä hoitava liike. Kädet asetetaan kevyesti kyljille ja ylävartaloa taivutetaan taaksepäin.

Extra: Selän venytys puolapuilla. Asetu 90 asteen kyykkyasentoon selkä puolapuita vasten. Nosta kädet ylös ja ota tukeva ote puolapuista. Tunne lempeä venytys selässäsi. Jatka venytystä 15–30 sekuntia kerrallaan.

Yhteystiedot

Kirsti Siekkinen, terveyden edistämisen asiantuntija, TtM, työfysioterapeutti
Likes

Hae tai valitse kategoria…

Kaikki ideat

Jokaisella lapsella tulee olla päivittäinen mahdollisuus liikkumiseen ja liikkumisen iloon

Valtakunnallisen Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelman tavoitteena on, että jokaisella lapsella on päivittäin mahdollisuus liikkumiseen ja liikkumisen iloon. Ohjelma on rakennettu yhteistyössä laajan asiantuntijaverkoston kanssa.

Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelma on yksi valtakunnallisista liikunnan edistämisohjelmista eli Liikkuvat-ohjelmista. Ohjelmien avulla edistetään liikunnallista elämäntapaa eri ikä- ja väestöryhmissä.

Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelman strategisesta johtamisesta vastaavat opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus. Ohjelmaa koordinoi Likes Jyväskylän ammattikorkeakoulussa.

Copyright 2018 © LIKES. All Rights Reserved
FIN | SWE