Liikuntaleikkiaarteet ovat liikuntapaikkakarttoja, jotka johdattavat lapsiperheet yhteisille luontoseikkailuille. Karttojen tavoitteena on kannustaa perheitä liikkumaan, mutta samalla myös tutustuttaa perheitä lähiympäristöönsä.

Kun Kaarinan kaupungissa haluttiin innostaa lapsia liikkumaan myös päiväkodin ulkopuolella, syntyi idea liikuntaleikkiaarteista. Liikuntaleikkiaarteet ovat liikuntapaikkakarttoja, joiden avulla innostetaan perheitä liikkumaan yhdessä lasten kanssa. Liikuntaleikkiaarteet opastavat perheitä uusien liikunta- ja luontokohteiden luokse. Karttoihin on merkitty esimerkiksi uimarantoja, leikkipuistoja, luontopolkuja sekä päiväkodin pihoja, joille saa iltaisin mennä leikkimään.

– Projektin ajatuksena oli, että perheet liikkuisivat yhdessä ja tutustuisivat samalla Kaarinan lähiympäristöön. Erityisesti mietimme Kaarinaan muuttavia uusia perheitä, kertoo varhaiskasvatusjohtaja Päivi Kemppainen.

Karttoja on niiden valmistumisen jälkeen jaettu perheille päiväkotien kautta. Niitä on ollut jaossa myös julkisilla paikoilla, kuten esimerkiksi Kaarina-talossa. Kartat ovat kaikille ilmaisia. Kemppainen kertoo, että perheet ovat ottaneet kartat ilolla vastaan, ja ne ovat toteuttaneet tavoitteensa, eli motivoineet perheitä liikkumaan yhdessä.

Liikuntaleikkiaarteet ovat visuaalisesti kauniisti toteutettuja ja niitä on tehty yhteensä neljälle eri Kaarinan alueelle. Kartoissa on hyödynnetty myös QR-koodeja, joiden takaa perheet voivat lukea lisää tietyistä luontokohteista.

– Idea karttoihin lähti aikanaan liikuntakoordinaattorilta. Halusimme ottaa projektiin mukaan lisäksi myös ympäristöosaston toimijoita. Kaarina oli mukana liikuntahankkeessa, josta saatiin rahoitus myös karttoihin. Hankkeen rahoista maksettiin palkka määräaikaiselle työntekijälle, joka suunnitteli kartan. Piirrokset karttaan toteutti kaarinalainen taiteilija Sibel Kantola, Kemppainen lisää.

Kaarinan liikuntaleikkiaarteisiin voit tutustua Kaarinan kaupungin sivustolla.

Yhteystiedot

Päivi Kemppainen
Varhaiskasvatusjohtaja, Kaarinan kaupunki
0503732524

Hae tai valitse kategoria…

Kaikki ideat

Jokaisella lapsella tulee olla päivittäinen mahdollisuus liikkumiseen ja liikkumisen iloon

Valtakunnallisen Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelman tavoitteena on, että jokaisella lapsella on päivittäin mahdollisuus liikkumiseen ja liikkumisen iloon. Ohjelma on rakennettu yhteistyössä laajan asiantuntijaverkoston kanssa.

Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelma on yksi valtakunnallisista liikunnan edistämisohjelmista eli Liikkuvat-ohjelmista. Ohjelmien avulla edistetään liikunnallista elämäntapaa eri ikä- ja väestöryhmissä.

Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelman strategisesta johtamisesta vastaavat opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus. Ohjelmaa koordinoi Likes Jyväskylän ammattikorkeakoulussa.

Copyright 2018 © LIKES. All Rights Reserved
FIN | SWE