Kempeleen päiväkodeissa on otettu käyttöön kiertävä liikuntaperäkärry. Kärryn tavoitteena on motivoida lapsia liikkumaan enemmän. Uudenlaiset välineet rikastavat ja monipuolistavat liikkumista päiväkodin pihalla, varsinkin, kun kaikki tietävät, että ne ovat käytettävissä vain rajallisen ajan.

Lähtökohtana oli hankkia kärryyn välineitä, jotka eivät ole päiväkotien ulkovaraston ”perustavaroita”. Kärryn monipuolisesta valikoimasta löytyy liikennemerkkejä, liikennevalot sekä, poliisipolkupyörä ja -mopo, jotka ovat osoittautuneet ehdottomasti suosituimmiksi. Niiden kautta leikkeihin saa helposti liikennekasvatusta. Lisäksi kärryssä on tunneli, taaperokärryjä, koripallokorit ja -palloja, sählysetti, keppareita sekä lapsille itselleen laitettavia valjaita, esteitä, askeltikkaat ja kartioita. Temppuilemaan pääsee tasapainoliinasetin sekä seikkailuvyösetin kanssa.

Kärryssä on myös lämytutka sekä retkireppu, jossa on istuinalusia, kiikareita ja pari lettupannua. Kesäksi kärryyn lisätään pesäpallomailoja ja -palloja, harjoitustennismailat ja -pallot, turbokeihäitä, uima-allas sekä vesileikkikaluja. Kärryn lisäksi lainattavissa on myös erikseen lumikenkiä ja heijastinratapaketti. Jo peräkärryn kuomun avaamalla niin aikuiset kuin lapsetkin voivat huomata useita liikkumisen mahdollisuuksia.

Idea liikuntaperäkärrystä sai alkunsa, kun Kempeleen kunnan varhaiskasvatus sai hankerahoituksen aluehallintovirastolta Varhaiskasvatuksen liikunnallisen toimintakulttuurin lisäämiseksi.  

– Toimin tämän Vipinää varpaisiin -hankkeen koordinoijana päiväkotien liikuntavastaavien mahtavalla tuella. Yhdessä ideoimme hankkeen toteutusta, ja liikuntaperäkärry oli yksi idea liikuttaa pieniä ja isompiakin varpaita päiväkodeissa. Liikuntavastaavien kanssa mietimme myös välineet, joita kärryyn haluttiin hankkia, kertoo varhaiskasvatuksen opettaja Mervi Pirkola Ylikylän päiväkodista.

Kempeleessä on yhdeksän kunnallista varhaiskasvatuksen päiväkotiyksikköä, joiden kesken kärry kiertää. Kärrylle on laadittu tiukahko aikataulu: se viipyy pääsääntöisesti kaksi viikkoa kussakin päiväkotiyksikössä. Päivystysaikana, kuten kesällä ja jouluna, kärry viedään päivystävään yksikköön.

– Liikuntaperäkärry on otettu innokkaasti vastaan niin lasten kuin aikuisten keskuudessa. Talvella jotkut kummastelivat ”kesäisiä” välineitä, mutta kun keskustelimme asiasta tarkemmin, huomasimme, että myös talvella voi heitellä koripalloa, ratsastaa keppareilla ja rakentaa liikenneympäristön. Pulkkia ja liukureitahan löytyy valmiiksi päiväkodeilta itseltään. Kesäaikaan palautetta on tullut, että talon oman varaston tavarat ovat jääneet lähes käyttämättä, kun lapset ryntäävät innoissaan hakemaan kärryn välineitä, Pirkola naurahtaa.

– Kärryn nimestä pidimme nimikilpailun, johon lapset saivat tehdä nimiehdotuksia. Loppujen lopuksi nimeksi tuli Vauhtivaunu Vippis, joka oli kahden ehdotuksen yhdistelmä. Voittaneen nimen esittäneet päiväkotiryhmät palkittiin pienillä vetoketjuun ripustettavilla led-valoilla, Pirkola kertoo.

Yhteystiedot

Varhaiskasvatuksen opettaja Mervi Pirkola

Hae tai valitse kategoria…

Kaikki ideat

Jokaisella lapsella tulee olla päivittäinen mahdollisuus liikkumiseen ja liikkumisen iloon

Valtakunnallisen Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelman tavoitteena on, että jokaisella lapsella on päivittäin mahdollisuus liikkumiseen ja liikkumisen iloon. Ohjelma on rakennettu yhteistyössä laajan asiantuntijaverkoston kanssa.

Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelma on yksi valtakunnallisista liikunnan edistämisohjelmista eli kuuluu Liikkuvat-kokonaisuuteen. Kokonaisuuden avulla edistetään liikunnallista elämäntapaa eri ikä- ja väestöryhmissä.

Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelman strategisesta johtamisesta vastaavat opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus. Ohjelmaa koordinoi Likes Jyväskylän ammattikorkeakoulussa.

Copyright 2018 © LIKES. All Rights Reserved
FIN | SWE