Liikuntavälineet rikastavat lasten leikkejä ja tuovat liikuntahetkiin vaihtelevuutta ja monipuolisuutta. Tähän juttuun on koottu muutamia ideoita, joissa keskiössä on liikuntaväline/-välineet. Vallitsevan epidemiatilanteen vuoksi vinkkejä kannattaa tarpeen mukaan soveltaa ja välineiden puhtaudesta on huolehdittava aiempaa tarkemmin.

1. Liikuntavälineet vuosikelloon

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty! Liikuntavälineet tulee otettua helpommin käyttöön ja esiin, kun liikuntavälineiden käytöstä on tehty suunnitelma vuosikelloon. Tällöin voidaan myös varmistua siitä, että kaikki välineet tulevat käyttöön sen sijaan, että samat välineet pyörivät lapsilla viikosta toiseen. Idean vinkkaaja: Varkauden päiväkodit

2. Jatkuva pallohippa

Ulkoiluhetkeen otetaan mukaan jumppapallo ja lapsille kerrotaan, että tämän ulkoiluhetken aikana on menossa jatkuva pallohippa. Lapset liikkuvat vapaasti ulkoilualueella, ja hipaksi valittu yrittää osua leikkijöihin palloa heittämällä. Päähän ei saa heittää. Turvaa ei ole, mutta lapset voivat halutessaan leikkiä omia leikkejään samalla – keskeytyksen vaara on kuitenkin olemassa. Leikki jatkuu koko ulkoilun ajan. Vaihtoehtoisesti päiväkodin pihaan voidaan rajata erillinen hippa-alue, jossa jatkuva hippa on meneillään niin ikään koko ulkoiluhetken ajan. Alueelle voi tulla milloin vaan, ja leikin voi myös jättää milloin vaan, paitsi oman hippavuoron aikana. Leikin vinkkaaja: Kouvolan Keskustan päiväkoti

3. Päikkysäpinät

Koko päiväkotiin saadaan rutkasti liikunnan iloa, kun pari kertaa vuodessa järjestetään päiväkodin yhteiset päikkysäpinät. Tällöin kaikki päiväkodin liikuntavälineet otetaan käyttöön. Välineistä voi tehdä liikuntaratoja, mutta osa välineistä voi olla muuten vain lasten vapaasti käytettävissä. Pääasia on, että jokaiselle löytyy mielekästä tekemistä. Idean vinkkaaja: Mutkapolun päiväkoti, Nurmijärvi

4. Toivepäivä

Toiveiden täyttäminen ilahduttaa aina. Päiväkodissa voidaan ottaa käytäntö, että esimerkiksi lapsen syntymä- tai nimipäivänä lapsi saa valita, mitä liikuntavälinettä hänen päivänään erityisesti käytetään. Käytännön kirjaaminen vuosikelloon varmistaa, että toiveet muistetaan toteuttaa, eikä kenenkään päivää unohdeta.

5. Jumppamatto siirtymätilanteisiin

Jumppamatto toimii mainiosti liikkeen edistäjänä siirtymätilanteissa, kun lapsia kehotetaan siirtymään ulos/syömään/sisälle niin, että matolla tehdään ensin kuperkeikkoja tai jotakin muuta liikettä. Säännöllinen jumppamaton käyttö siirtymätilanteissa toimii, jos jokaisella ryhmällä on oma matto. Idean vinkkaaja: Uittamon päivähoitoyksikkö, Turku

6. Olympialaiset

Päiväkodin (tai vaikkapa yhden ryhmän) yhteiset leikkimieliset olympialaiset on hyvä keino ottaa liikuntavälineitä käyttöön. Ohjelmassa voi olla esimerkiksi seuraavia lajeja hieman lasten iästä riippuen:

  • Hyppynarulla hyppely
  • Pallon kuljettaminen tennismailan päällä 
  • Pallon kuljettaminen pomputtaen
  • Tarkkuusheitto pallolla/hernepussilla paikallaan olevaan kohteeseen
  • Tarkkuusheitto hitaasti liikkuvaan kohteeseen (aikuinen liikuttaa esim. kottikärryjä)
  • Pallonheitto pareittain tai ryhmässä: ketkä saavat pidettyä palloa kauiten ilmassa
  • Tasapainoilu yhdellä jalalla autonrenkaan päällä. Pisimpään tasapainoillut voittaa.
  • Liikuntaradan suorittaminen mahdollisimman nopeasti
  • Ruutuhyppely siten, että ruudukossa on yksi tai kaksi hernepussia, jotka lapsen on poimittava hyppelyn aikana niin, että tasapaino säilyy.

 

Lue myös Kempeleen päiväkotien kiertävästä liikuntaperäkärrystä.

Hae tai valitse kategoria…

Kaikki ideat

Jokaisella lapsella tulee olla päivittäinen mahdollisuus liikkumiseen ja liikkumisen iloon

Valtakunnallisen Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelman tavoitteena on, että jokaisella lapsella on päivittäin mahdollisuus liikkumiseen ja liikkumisen iloon. Ohjelma on rakennettu yhteistyössä laajan asiantuntijaverkoston kanssa.

Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelma on yksi valtakunnallisista liikunnan edistämisohjelmista eli kuuluu Liikkuvat-kokonaisuuteen. Kokonaisuuden avulla edistetään liikunnallista elämäntapaa eri ikä- ja väestöryhmissä.

Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelman strategisesta johtamisesta vastaavat opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus. Ohjelmaa koordinoi Likes Jyväskylän ammattikorkeakoulussa.

Copyright 2018 © LIKES. All Rights Reserved
FIN | SWE