Ninjagym- ja kepparitanssitunnit ovat Suomen Voimisteluliiton tuntikonsepteja, joissa lapset pääsevät liikkumaan luovasti ja innostavasti. Ninjagymissä temppuillaan ja kuljetaan esteiden seassa monipuolisilla tavoilla. Kepparitanssissa puolestaan liikutaan oman kepparin kanssa musiikkia ja rytmejä yhdistellen. Kumpikin tuntikonsepteista sopii mainiosti varhaiskasvatukseen.

Ninjagym

Ninjagym-tunnilla yhdistetään voimistelua, temppuilua, voimailua ja parkouria. Ninjagymiin kuuluvat erilaiset kulkutyylit, kuten alitukset, ylitykset, hypyt ja tasapainoilu. Tunnilla voidaankin käyttää erilaisia välineitä, kuten penkkejä ja puolapuita, mutta tunnin voi järjestää myös täysin välinevapaasti.

Ninjagym-tunnilla taitotasolla tai taustalla ei ole väliä, vaan tärkeintä on erilaisten taitojen ja temppujen opettelu. Ninjagym kehittää lasten motorisia kykyjä ja perusliikuntataitoja, sekä auttaa lasta hahmottamaan omaa kehoaan. Ninjagymiä voi tehdä liikuntasalissa, ulkona, kaverin kanssa tai yksin ja tunnit soveltuvat noin 4–10-vuotiaille.

Varhaiskasvatuksessa Ninjagym sopii erityisen hyvin erilaisiin siirtymiin, jotka voidaan toteuttaa kävelyn sijaan erilaisin kulkutyylein. Erilaiset ympäristöt, välineet ja radat houkuttelevat lapsia liikkumaan ja temppuilemaan.

  • Ninjagymin ohjaajan oppaasta (pdf) löydät 16 valmistuntia, joista voi muokata erilaisia kokonaisuuksia tai toteuttaa sellaisenaan. Oppaasta voi poimia myös yksittäisiä harjoituksia varhaiskasvatuksessa hyödynnettäväksi.

Kepparitanssi

Kepparitanssissa liikutaan luovasti oman kepparin kanssa erilaisia musiikkeja, rytmejä ja tanssilajeja yhdistäen. Kepparitanssi on innostava matalan kynnyksen liikuntamuoto, joka kehittää lapsen koordinaatiota, tasapainoa ja luovaa liikettä. Kepparitanssi sopii erinomaisesti varhaiskasvatukseen ja lasten kanssa voi keksiä yhdessä ideoita siihen, miten kepparin kanssa voisi liikkua.

Kepparitanssi on osa Voimisteluliiton Dance4Fun-konseptia, ja se on kehitetty yhdessä Ratsastajainliiton kanssa. Mikäli keppareita ei vielä varhaiskasvatuksen yksiköstä löydy, voit käydä katsomassa ohjeet kepparin tekemiseen Voimisteluliiton sivuilta

Kepparitanssia varten on luotu neljä valmistuntia, joiden materiaalit löydät alta:

Yhteystiedot

Venla Väyrynen
Liiku mun kaa -hankkeen projektipäällikkö, Voimisteluliitto
0503012610

Hae tai valitse kategoria…

Kaikki ideat

Jokaisella lapsella tulee olla päivittäinen mahdollisuus liikkumiseen ja liikkumisen iloon

Valtakunnallisen Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelman tavoitteena on, että jokaisella lapsella on päivittäin mahdollisuus liikkumiseen ja liikkumisen iloon. Ohjelma on rakennettu yhteistyössä laajan asiantuntijaverkoston kanssa.

Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelma on yksi valtakunnallisista liikunnan edistämisohjelmista eli Liikkuvat-ohjelmista. Ohjelmien avulla edistetään liikunnallista elämäntapaa eri ikä- ja väestöryhmissä.

Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelman strategisesta johtamisesta vastaavat opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus. Ohjelmaa koordinoi Likes Jyväskylän ammattikorkeakoulussa.

Copyright 2018 © LIKES. All Rights Reserved
FIN | SWE