Noin neljä vuotta sitten Kouvolan Niskalan päiväkodin silloiset viskarit kehittivät ja ideoivat sykettä nostavan leikin nimeltä Tulipallo. Nyt Jaana Hietala Niskalan päiväkodista kertoo, mistä lasten ideoimassa leikissä on oikein kyse. 

Tulipallossa välineenä on iso, mutta kevyt jumppapallo. Yksi leikin osallistujista on polttaja, joka voi lasten toiveesta olla esimerkiksi aikuinen. Polttaja heittää tulipalloa pompun kautta toisia pelaajia kohti. Pelaajat yrittävät väistää ja juosta karkuun heittäjää ja palloa. Pallon osuessa pelaajaan, tulee hänen käydä maahan esimerkiksi kontilleen. Kaverit yrittävät pelastaa pelaajan koskettamalla hänen selkäänsä.

Niskala kertoo, että tässä sykettä nostavassa leikissä lasten motoriset perustaidot harjaantuvat monipuolisesti. 

- Leikissä pitää juosta ja liikkua eri suuntiin, pysähdellä ja väistellä kavereita sekä palloa, sekä mahdollisesti vielä liikkua eri tasoissa ja heittää tulipalloa. Leikissä harjaantuu myös ryhmän yhteishenki sekä toisen auttamis- ja huomioimistaidot, Niskala summaa.

Ryhmän koosta riippuen leikki vaatii ainoastaan isohkon sisä- tai ulkotilan sekä tulipallona toimivan jumppapallon. 

- Leikki on kokonaisuudessaan lasten ideoima ja kehittämä ja se on vielä neljän vuoden jälkeenkin yksi suosituimmista liikuntaleikeistämme päiväkodissamme, Niskala iloitsee. 

Yhteystiedot

Jaana Hietala
Niskalan päiväkoti, Kouvolan varhaiskasvatus

Hae tai valitse kategoria…

Kaikki ideat

Jokaisella lapsella tulee olla päivittäinen mahdollisuus liikkumiseen ja liikkumisen iloon

Valtakunnallisen Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelman tavoitteena on, että jokaisella lapsella on päivittäin mahdollisuus liikkumiseen ja liikkumisen iloon. Ohjelma on rakennettu yhteistyössä laajan asiantuntijaverkoston kanssa.

Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelma on yksi valtakunnallisista liikunnan edistämisohjelmista eli kuuluu Liikkuvat-kokonaisuuteen. Kokonaisuuden avulla edistetään liikunnallista elämäntapaa eri ikä- ja väestöryhmissä.

Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelman strategisesta johtamisesta vastaavat opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus. Ohjelmaa koordinoi Likes Jyväskylän ammattikorkeakoulussa.

Copyright 2018 © LIKES. All Rights Reserved
FIN | SWE