Tervetuloa mukaan Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelman Kevät 2020 liikkuvan lapsen silmin -haasteeseen, jonka tavoitteena on lisätä lasten liikkumista, yhteisöllisyyden kokemuksia ja osallisuutta tänä poikkeuksellisena keväänä. Haluamme kannustaa lapsia liikkumaan ja kysyä, mikä on sellaista liikkumista sisällä tai pihalla, joka heidät tekee iloiseksi. Haluamme antaa lapsille mahdollisuuden saada omat ideat kuuluviin ja tukea heitä kasvussa kohti liikunnan iloa! 

Lapset suunnittelevat, toteuttavat ja piirtävät liikunnallista tekemistä, jota voi tehdä sisällä tai pihalla. Varhaiskasvatuksessa olevat lapset voivat osallistua haasteeseen varhaiskasvatuksessa ja kotona olevat lapset kotona. Lasten piirustuksia julkaistaan Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelman viestinnässä, kuten Facebook-sivulla sekä liikkumisvinkeiksi muille lapsille ja miksei aikuisillekin. Aikaa vastata haasteeseen on 31.5. asti, ja piirustuksia voidaan julkaista jo keräysaikana. Tervetuloa mukaan innostamaan lapsia liikkumaan!

Tavoitteena on antaa lasten itse vapaasti ideoida liikunnallista tekemistä kotona. Lapselle annetaan autonomian kokemuksia, ja hän saa itse osallistua toiminnan suunnitteluun ja olla siitä päävastuussa. Haasteen pääkysymys lapselle olisi, että ”Mikä olisi sellaista liikkumista sisällä tai pihalla, josta tulet iloiseksi?”​. Lapsi saa itse keksiä toiminnan sisällön. Aikuinen saduttaa lapsen suunnitelman sanasta sanaan paperille, jonka jälkeen lapsi toteuttaa oman suunnitelmansa. Tämän jälkeen lapsi itse dokumentoi piirtäen viereen, miten hän liikkui kotona suunnitelmansa perusteella. Lapsi tai aikuinen voisi lopuksi kirjata dokumenttiin lapsen etunimen ja iän.

Ohjeet osallistumiseen:
1.    Kysy lapselta: ”Mikä olisi sellaista liikkumista sisällä tai pihalla, josta tulet iloiseksi?”
2.    Ota kynää ja paperia, minkä jälkeen kirjaa lapsen suunnitelma paperin ylä- tai alareunaan sanasta sanaan mitään muuttamatta. 
3.    Tämän jälkeen lapsi toteuttaa tekemänsä suunnitelman liikkumisesta.
4.    Liikkumisen jälkeen lapsi piirtää samalle paperille itse, miten hän liikkui suunnitelmansa mukaan.
5.    Pyydä lasta kirjoittamaan tai kirjaa paperiin lapsen etunimi ja ikä.
6.    Ota kuva lapsen piirustuksesta esimerkiksi puhelimella. Lataa alla olevalle sähköiselle lomakkeelle kuva piirustuksesta. Samalla lomakkeella annat luvan käyttää lapsen piirustusta osana ohjelman viestintää. Myös lapsen kanssa kannattaa keskustella piirustuksen käytöstä.

Kevät 2020 liikkuvan lapsen silmin

Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 10 MB.
Sallitut tiedostotyypit: gif jpg jpeg png.

Jokaisella lapsella tulee olla päivittäinen mahdollisuus liikkumiseen ja liikkumisen iloon

Valtakunnallisen Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelman tavoitteena on mahdollistaa jokaiselle lapselle päivittäinen mahdollisuus liikkumiseen ja liikkumisen iloon aktiivisessa toimintaympäristössä. Ohjelma on rakennettu yhteistyössä laajan asiantuntijaverkoston kanssa.

Copyright 2018 © LIKES. All Rights Reserved