Helsingissä käynnistyi vuonna 2018 pyöräilyyn kannustava Pyörällä päästään -kehitystyö. Nyt Helsingin Liikkuvan arjen rakenteita varhaiskasvatukseen -hanke on koonnut käsikirjan, jonka tavoitteena on edistää ja tukea lapsen pyöräilyyn oppimista varhaiskasvatuksen alkutaipaleelta lähtien.

Käsikirja on luotu varhaiskasvattajille, jotta he voivat tukea lapsen motoristen perustaitojen harjoittelua eri-ikäisten lasten parissa. Käsikirjan tukena on monipuolinen pyöräilyn ja liikennekasvatuksen materiaalikansio, joka sisältää erilaisia loruja, lauluja, pyöräilyleikkejä sekä rastitehtäviä. Materiaalikokonaisuus on toteutettu moniammatillisessa yhteistyössä projektityöntekijöiden, leikkipuistojen sekä laajan yhteistyöverkoston kanssa.

Pyörällä päästään -kehitystyö alkoi, kun osana hanketta kymmenessä leikkipuistossa uudistettiin pyöräilyn välineistöä.

– Leikkipuistoihin uusittiin erilaisia pyöriä, jotka innostavat lapsia pyöräilyn saloihin. Pyöriä on esimerkiksi monen kokoisia, jotta eri-ikäiset pääsevät harjoittelemaan pyöräilyn taitoja. Pyörät lanseerattiin kaikille kaupunkilaisille avoimissa Pyörällä päästään -tapahtumissa, joissa keskiössä oli liikunnan ja leikin ilo pyöräilyn parissa, kertoo Helsingin kaupungin liikunnansuunnittelija Laura Pirhonen.

Syksyllä 2019 myös päiväkodit saivat ensimmäiset pyöränsä ja yhdessä päiväkotien henkilöstön kanssa käynnistettiin yhteistyö pyöräilykasvatuksesta.

– Pyörällä päästään -kokonaisuuden ideana on ollut tarjota kaikille mahdollisuus pyöräilyn harjoitteluun. Leikkipuistoissa pyörät ovat vapaassa käytössä, ja myös päiväkodeissa pyörät ovat innostaneet lapsia kokeilemaan pyöräilyä. Kattava ja monipuolinen oheismateriaali tarjoaa lisäksi mielenkiintoista ja hauskaa tekemistä pyöräilyn lomassa, Pirhonen kertoo.

Keväällä 2020 myös pidettiin ensimmäiset Pyörällä päästään -koulutukset, ja niitä on toteutettu poikkeusaikana webinaareina yhteistyössä Liikenneturvan kanssa.

Pyöräilykäsikirja tukee varhaiskasvatusyksiköiden pyöräilykasvatustyötä. Se koostuu kuudesta osiosta, joita ovat muun muassa pyöräilykasvatuksen toteuttaminen, liikennesäännöt ja pyöräilykasvatus varhaiskasvatuksessa. Pyöräilykäsikirjaa saa hyödyntää vapaasti kaikkialla Suomessa, vaikka se onkin kohdennettu Helsingin pyöräilykasvatuksen edistämisen tueksi.

Voit ladata Pyöräilykäsikirjan itsellesi alla olevista tiedostolinkeistä:

Pyöräilykäsikirja (pdf)

Handbok för cykelfostran inom småbarnspedagogiken (pdf)

”Pyörällä päästään -konseptin ansiosta olemme tehneet paljon pyöräilyyn liittyviä ratoja pienille lapsille ja koululaisille sekä otimme pyöräilyn osaksi leiritoimintaamme. Olemme hankkineet muun muassa liikennemerkkejä ja liikennevalot. Aamupäivän tuokioissa järjestämme kerran viikossa ulkoliikenneradan pienille. Saimme pyörällä päästään -projektin myötä myös puisto-Jopon, ja se on ollut kovassa käytössä.” 

– Satu Valkonen, Leikkipuisto Kiikku

”Olemme järjestäneet syksyllä liikennekaupungin leikkipuiston pihassa. Pienimmät ajavat mopoilla ja pyörillä, koululaiset muun muassa potkulaudoilla. Näistä on nähtävillä kuvia leikkipuistomme Facebookissa ja Instagramissa. Liikennekaupunki jatkuu vielä toisenkin viikon, minkä jälkeen saamme vieraaksi Lasten liikuntakaupungin väkeä. He pitävät vielä erillisen liikenneoppitunnin koululaisille.”

– Juha Soininen, Leikkipuisto Kipinäpuisto

Yhteystiedot

Liikunnansuunnittelija Laura Pirhonen
Helsingin kaupunki

Hae tai valitse kategoria…

Kaikki ideat

Varje barn ska dagligen ha möjlighet att röra på sig och uppleva glädjen i att röra på sig

Målet med programmet Småbarnspedagogiken i rörelse är att varje barn dagligen ska ha möjlighet att röra på sig och uppleva glädjen i att röra på sig. Programmet har byggts upp i samarbete med ett omfattande expertnätverk.

Programmet Småbarnspedagogiken i rörelse är ett av de riksomfattande programmen för att främja motion, det vill säga Rörelse-programmen (Liikkuvat-ohjelmat). Med hjälp av programmen gynnas en motionsinriktad livsstil bland olika ålders- och befolkningsgrupper.

Copyright 2018 © LIKES. All Rights Reserved
FIN | SWE