Kehon liikkuvuutta ja palautumiskykyä tukemalla saa voimavaroja sekä työhön että vapaa-ajalle.

Kun työskentelyasennot ovat haastavia ja päivä kiireinen, voi omasta hyvinvoinnista huolehtiminen jäädä taka-alalle. Hyvinvoinnin huomioimisen ei kuitenkaan tarvitse olla aikaavievää, ja hyvinvoiva keho lisää energisyyttä ja parantaa työkykyä.

Työfysioterapeutti Kirsti Siekkinen antoi hyvinvointia edistäviä ehdotuksia, jotka soveltuvat erityisesti varhaiskasvatuksen työympäristöihin.

Kiinnitä huomiota kehon liikkuvuuteen

Lihasten kireys voi rajoittaa sujuvaa työn tekemistä. Kehon liikkuvuutta voi ylläpitää säännöllisillä, yksinkertaisilla harjoitteilla, jotka venyttävät selkää, avaavat rintaa ja rentouttavat kireitä takareisiä. Kokeile esimerkiksi täsmävenytyksiä varhaiskasvatuksen henkilöstölle.

Monipuolisuutta työasentoihin

Muistisääntö ”paras asento on aina seuraava asento” tiivistää olennaisen: keho kaipaa monipuolista liikettä ja välillä myös palautumista. Hyödynnä tarvittaessa käytössä olevia apuvälineitä, kuten pukemispenkkiä. Jos joudut olemaan pitkään kumarassa, muista oikaista selkääsi aika ajoin.

Esineiden nostamisessa lattialta on kehon kuormituksen tasapainottamiseksi ja selän säästämiseksi suositeltavaa käyttää myös jalkalihaksia. Kannattaa siis joustaa polvista sen sijaan että nostaisi esineen jalat suorina selkää taivuttaen. Yhtä ainoaa oikeaa tapaa ei kuitenkaan ole, vaan paras tekniikka riippuu kunkin yksilön fysiikasta ja nostettavasta kohteesta.

Liikunta tukee palautumista

Hyvä kunto, laadukas uni ja täysipainoinen ravitsemus tukevat palautumista. Viikkoon on hyvä sisällyttää lihaskuntoharjoittelun lisäksi muutama kerta itselle mieluista kestävyysliikuntaa, joka saa hieman hengästyttää. Moni on huomannut, että tähän voi hyödyntää työmatkoja, esimerkiksi kävellen tai pyöräillen.

Peruskuntoa voi vahvistaa myös lisäämällä työpäivään arkiaktiivisuutta, johon lasten kanssa työskentely tarjoaa hyviä mahdollisuuksia. Hippaleikit, mäenlasku, kiipeily, ruutuhyppely ja pallopelit ovat mainiota liikuntaa myös aikuisille. Samalla varhaiskasvatuksen henkilöstön esimerkki välittää lapsille myönteistä asennetta liikkumista kohtaan.

Minitauot katkaisevat kuormitusta

Hyödynnä työn lomassa syntyvät sopivat hetket kehon ja mielen huoltamiseen. Lasten lepohetken aikana voi toisinaan mahdollisuuksien mukaan asettua itsekin hetkeksi lepoasentoon ja rauhoittaa ajatuksensa.

Erityisesti hälyisessä ympäristössä on tärkeää varata aikaa niin aikuisten kuin lasten mielen rauhoittamiseen. Pieniä yhteisiä rentoutumishetkiä voivat olla esimerkiksi keskittyminen kuuntelemaan linnunlaulua tai pysähtyminen rauhallisen musiikin äärelle.

Yhteystiedot

Kirsti Siekkinen, terveyden edistämisen asiantuntija, TtM, työfysioterapeutti
Likes

Hae tai valitse kategoria…

Kaikki ideat

Varje barn ska dagligen ha möjlighet att röra på sig och uppleva glädjen i att röra på sig

Målet med programmet Småbarnspedagogiken i rörelse är att varje barn dagligen ska ha möjlighet att röra på sig och uppleva glädjen i att röra på sig. Programmet har byggts upp i samarbete med ett omfattande expertnätverk.

Programmet Småbarnspedagogiken i rörelse är ett av de riksomfattande programmen för att främja motion, det vill säga Rörelse-programmen (Liikkuvat-ohjelmat). Med hjälp av programmen gynnas en motionsinriktad livsstil bland olika ålders- och befolkningsgrupper.

Copyright 2018 © LIKES. All Rights Reserved
FIN | SWE